Swipe to the left

Tu știi cum să combini culorile?

Tu știi cum să combini culorile?
Autor Alina Iuliana Fazekas Nu sunt comentarii

Toate culorile, nuanțele și tonurile pe care le percepem provin de la trei culori primare, de bază: galben, roșu și albastru (steagul României). La acestea se adaugă negru, gradul de întunecare, alb, gradul de luminozitate sau se estompează, și de aici rezultă cât de aprinsă sau închisă este o nuanță, cât de deschisă sau albicioasă. Vedeți că doar de aici, asemenea copiilor cu acuarele, dacă adăugăm alb vom avea rozuri, bleu ciel, galben pal, dacă adăugăm negru vom avea albastru ultramarin, roșu sângeriu, galben floarea-soarelui.

Apoi, amestecându-le două câte două culorile primare, le vom obține, firesc, pe cele secundare: portocaliu (roșu cu galben), verde (albastru cu galben), mov (roșu cu albastru). Fiecare nuanță nou apărută se înțelege de minune cu cea mamă, astfel ca un ton de mov într-o ținută cu albastru sau cu roșu. Atenție, nu toate culorile trebuie să aibă aceeași saturație și luminozitate.

A treia categorie de culori este cea tertiară. Aceste nuanțe se nasc din combinarea unei culori secundare cu una primară. Astfel că, din combinarea albastrului cu verde apare cyan, din roșu cu portocaliu apare vermilion, din mov cu albastru apare indigo.


Cum combinăm culorile?

1. Culorile analog

Alege culoarea dorită de pe roata culorilor. Apoi uită-te în stânga și/sau în dreapta sa și alege una dintre culorile analog sau pe ambele pentru a obține o ținută armonioasă cromatic.

2. Culorile complementare

După cum spuneam, culorile complementare se află la polul opus pe roata culorilor și se intensifică una pe alta: roșu cu verde, galben cu violet și albastru cu portocaliu. Alege două culori contrastante pentru a crea o ținută îndrăzneață și inedită.

3. Triadele de culori

Imaginează-ți un triunghi echilateral pe roata culorilor. Cele 3 vârfuri ale triunghiului indică cele 3 culori pe care le poți combina într-o ținută echilibrată cromatic. Mută, apoi triunghiul în direcția acelor de ceasornic pentru a identifica alte 3 culori ce se combină perfect una cu alta.


Tu știi cum să combini culorile? data-verified=Pont: Pentru a menține echilibrată cromatic o ținută e de dorit sa nu includem mai mult de 3 culori diferite.

4. Monocromia

Ținutele formate din nuanțe ale aceleiași culori, de diferite intensități, arată foarte chic și alungesc silueta. Dacă vrei sa creezi iluzia optică a unui trup mai suplu, alege ținute monocrome.

5. Culorile neutre

Nuanțele de alb, bej, negru, gri, maro, cafea cu lapte, kaki, mov pruna și albastru navy sunt considerate a fi neutre. Acestea se combină ușor atât între ele, cât și cu alte culori. Poți crea ținute în culori neutre, iar pata de culoare o poți da cu ajutorul accesoriilor (pantofi, eșarfe, coliere, curele, poșete, etc.).


Chiar dacă poate nu te-ai fi așteptat, poți asocia culorile din îmbrăcăminte cu cele ale ochilor, pielii și a parului.

1. Culoarea ochilor

Dacă ai ochii albaștri, alege să porți negru, gri sau alb ca și culori de bază. Culorile care merg bine cu gri sunt tonurile de mov, lila, albastru deschis, levănțică, negru și câteva nuanțe de galben. Poți combina cu alb și negru culori ca și verde, albastru royal, mov, turcoaz, roșu.

Dacă ai ochii verzi, atunci culorile hainelor pe care le porți, pot să se încadreze în orice nuanță de maro sau portocaliu. Verdele măsliniu este de asemenea, o altă minunată opțiune ce ar trebui luată în considerare. Pentru a-ți scoate în evidență ochii, încearcă să porți un top/tricou cu diferite nuanțe de verde.

Cele cu ochii căprui ar trebui să aleagă să poarte marouri, nuanțe de verde bazate pe galben, portocaliu, piersică și camel deschis, evitând totodată culori ca și gri, navy și roz, care le vor face sa arate palide.http://wld.fashion/nuUrvt


2. Culoarea pielii și a părului

Pentru pielea deschisă și păr blond, șaten deschis sau roșcat culorile ideale cu care se pot combina ar fi alb și negru, ciocolatiu și roșu, ciocolatiu și kaki, negru și gri, levănțică și maro.


http://wld.fashion/ychlnQ


Dacă ai pielea deschisa și o culoare închisă a părului (șaten închis, brunet), atunci alege să porți maro și galben, albastru navy și bej, bej și alb, gri și maro. Pentru cele dintre voi care aveți o piele mată și părul închis la culoare, este recomandat să purtați roz și portocaliu, verde și bej, rosu și gri, roșu și negru.

http://wld.fashion/vB07Ic


Sfaturi generale pentru asocierea culorilor în îmbrăcăminte:

Dacă porți mai mult decât un obiect vestimentar de aceeași culoare, fii atentă să aibă exact același ton sau nuanțe foarte diferite ale aceleași culori. Nu e ok să te îmbraci cu două tipuri foarte apropiate de mov pentru că vei arata ca și cum ai fi vrut să încerci să arăți bine, dar n-ai reușit.

Dacă porți doar negru, nu îți accesoriza ținuta cu pantofi maro! Negru și maro pot arăta bine împreună dacă te asiguri că accesorizezi corect una dintre culori cu cealaltă. Altfel, ținuta ta va părea accidentală.

Maro și neutrele calde arată minunat combinate și se potrivesc de minune ca și culori de toamnă. Totuși, nu arată bine asociate cu culori calde ca roșu, roz sau mov, deci încearcă să le combini mai bine cu culori reci, ca albastru sau verde.

O pată mică de o culoare caldă într-o paleta de culori reci stârnește interesul fără a exagera (ex. accesorii galbene cu o rochie verde).

Mai multe culori pastelate purtate împreună arată prea dulceag. Încearcă o culoare pastelată asociată cu o neutră (ex. roz pastel și gri) sau o culoare pastelată cu o nuanță mai tare a aceleiași culori (ex. albastru pastelat cu albastru închis).

Poartă doar un model per outfit, chiar dacă culorile se potrivesc. Altfel, ținuta va fi prea încarcată și vei arăta ca un clovn.

Limitează-te la trei culori (incluzând neutrele) per outfit. Poartă mai multe doar dacă acestea fac parte dintr-un model sau un imprimeu în care culorile sunt deja combinate.

Nu combina negru cu navy (albastru inchis)!

Nu combina alb cu crem!

Nu combina maro cu gri!

Așadar, ți-am arătat cum să combini culorile din garderoba ta. Vei arăta fabulos!

Citește și "Cum să te îmbraci ca să arăți slabă"

https://www.wildfashion.ro/blog/cum-sa-te-imbraci-ca-sa-arati-slaba

Noutăți, stil, beauty și inspirație fashion 

English Romanian