Swipe to the left

Culoarea anului 2019

Culoarea anului 2019
Autor Alina Iuliana Fazekas Nu sunt comentarii

Autoritatea internațională în domeniul culorilor și a sistemelor de culori, care anunță în fiecare an culoarea anului în curs este institutul PANTONE.

Pantone LLC este o corporație americană cu sediul în Carlstadt, New Jersey. Compania este cunoscută cel mai bine pentru sistemul său de potrivire Pantone ( PMS ), un spațiu de culoare propriu zisă, utilizat într-o varietate de industrii, în principal prin tipărirea,și uneori în fabricarea vopselelor colorate, a țesăturilor și a materialelor plastice.

Sistemul de potrivire a culorilor Pantone este în mare parte un sistem standard de reproducere a culorilor. Prin standardizarea culorilor, diferiți producători din diferite locații pot să se refere la sistemul Pantone pentru a se asigura că culorile se potrivesc fără a avea contact direct unul cu celălalt.

Spre deosebire de anul trecut, când a fost aleasă o nuanță întunecată de UltraViolet, culoare anului 2019 este Living Coral - înseamnă energie, reconectarea cu natura.

Culoarea a fost postată pe conturile de socializare a Institutului Pantone și a fost descrisă drept: „o nuanţă corai care animă şi este plină de viaţă, cu irizaţii aurii care energizează şi atenuează uşor”. Culoarea simbolizează nevoia de optimism, pasiunile care aduc bucurie şi dorinţa de exprimare jucăuşă, completează cei de la Pantone.

Nuanța a apărut deja pe podiumurile de modă, mobilă, branding corporatist și la nivel online încă din 2018.

Living Coral, este un corai saturat, care se află la granița dintre oranj și roz. Și, surpriză, este și pe lista tendințelor pentru primavară-vară.Cum se alege culoarea?

Ne conformăm în fiecare an culorii alese de Pantone, însă te-ai întrebat vreodată cum este aleasă, din moment ce excludem posibilitatea ca toată planeta să se gândească în același timp la aceeași nuanță (ar fi ridicol, nu-i așa)? Ei bine, Institutul Pantone nu ține secretă modalitatea de selecție a culorii. „Începem cu un an înainte. Călătorim în întreaga lume și vorbim cu oamenii. Ne uităm la expoziții și filme de artă și desigur la modă. Observăm o direcție …“, spune Leatrice Eiseman, director executiv la Pantone Color Institute.

Din anul 2000, Institutul Pantone Color declară o anumită culoare "Culoarea Anului". De două ori pe an, compania găzduiește într-o capitală europeană o întâlnire secretă a reprezentanților grupurilor de standarde de culori ale diferitelor națiuni. După două zile de prezentări și dezbateri, ei aleg o culoare pentru anul următor.

Așadar, experții Pantone aleg de 19 ani culoarea ce exprimă cel mai bine spiritul perioadei. Acum, au decis să își îndrepte atenția asupra nuanțelor din ocean.

„Influenţa de anul acesta a fost mediul înconjurător”, a explicat Laurie Pressman, vicepreşedinte al unei unităţi Pantone. „Am avut în minte frumuseţea pe care o vedem în natură şi importanţa ocrotirii mediului. Gândiţi-vă la recifele de corali care adăpostesc şi susţin viaţa marină şi iată că încep să dispară”.Alegerea anuală făcută de Pantone nu este o previziune a trendului, ci o reflecție a ceea ce se întâmplă. Este un simbol a ceea ce se întâmplă în cultură la un moment dat.

Cum o porți?

În magazine găsești deja piese în culoarea anului 2019, dar dacă îți place și vrei s-o îmbrățișezi cum se cuvine, așteaptă până la începutul sezonului, când o să ai de ales dintr-o selecție mai generoasă. Până atunci poți arunca o privire pe podiumuri, unde vei găsi inspirație pentru outfituri în culoarea anului.

Cu rochiile e simplu, alege o rochie într-o nuanță din spectrul culorii alese de Pantone și poart-o cu pantofi în culori asemănătoare, ori sandale cu barete fine argintii. O fusta midi corai va funcționa de minune cu un blazer alb ușor supradimensionat și botine albe. Alege un costum corai cu croi masculin ori cu pantalonii largi și sacoul cabrat și adaugă ansamblului o capă de culoarea untului și botine ori sandale într-o nuanță asemănătoare costumului.


http://wld.fashion/s71xKc

În 2018, culoarea anului a fost violet-aprins. Pentru 2017, Pantone a ales „verdele proaspăt“ drept culoarea anului într-o încercare de a atrage atenţia asupra „climatului politic global destul de turbulent din ultima perioadă“, scrie „The Independent“.

De asemenea, în 2016, Pantone alesese roz-cuarţ şi albastru-seren drept culorile oficiale ale anului pe care le-a descris drept „culori primitoare care ne îndeplinesc dorinţa de siguranţă şi securitate.“ Tot în 2017 Pantone a creat o nouă nuanţă pentru a aduce un omagiu regretatului cântăreţ Prince, care a murit pe 21 aprilie 2016, la vârsta de 57 de ani.


culoarea anului 2019


În colaborare cu administratorii averii lui Prince, a anunţat lansarea unei noi nuanţe de violet numită „Love Symbol #2“, titlu inspirat de sigla cântăreţului şi pianul purpuriu Yamaha, şi a fost deja înscrisă în celebrul catalog Pantone, devenind totodată culoarea brandului creat în jurul artistului, scrie The Guardian.

Urmareste-ne zilele următoare pentru a afla ce se mai poartă în sezonul acesta.


Noutăți, stil, beauty și inspirație fashion 

English Romanian